Här kommer receptet på det som låg i vårt bagage när vi firade min svägerska. Kakan har ett halvkryptiskt namn men det har inget med påsk att göra. Tanken är att man bakar på onsdag och skär upp på torsdag...
300 g smör
4,5 dl socker
3 ägg
1,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 g mörk blockchoklad
2 dl socker
100 g smör
Smält smöret och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner blandningen i kastrullen och bred ut i långpanna med bakpapper. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Blanda grädde, socker, sirap och blockchoklad i en gryta. Koka under omrörning i 15-20 minuter. Ta av kastrullen och vispa i smöret i grytan i bitar. Bred smeten över kakan. Låt kakan stå över natten innan du skär upp den.
Åh jösses vad kakorna blev populära. Ungarna högg och smaskade som om de aldrig fikat innan. Jag som var lite svajjig i magen i torsdags och fredags, hoppas på att det ska finnas kvar en stackare till mig i kväll. Oddsen att det ska vara en tom burk som möter mig i frysen är låga.../Cissi
SvaraRadera